Hanačky se se Zlínem rozešly smírně

DHK ZORA Olomouc – Handball PSG Zlín 24:24 (13:12)

Průběh utkání: 0:2, 4:2, 5:4, 7:5, 9:6, 10:7, 11:10, 12:11, 13:12 – 15:12, 16:14, 16:18, 17:20, 19:21, 21:22, 22:23, 23:23, 23:24, 24:24.

  Rozhodčí: Králíček, Letev              diváků: 170               7 m hody: 4/4 – 3/3         Vyloučení:   4 – 1

Sestavy a branky:

DHK ZORA OLOMOUC: Haládíková, Polášková – Závišková, Kapsová 2, Sovová7 /4, Kašpárková 1, Roupcová, Machačová 1, Krajčírová 1,Možíšová 1, Hejlová 4, Kuxová 4, Kubálková 1,  Kubáčková  2.

Trenér: Libor MALÍNEK 

HANDBALL PSG ZLÍN: Blažková, Jechová, Rafajová – Herbočková 1, Fleková 2, Štipčáková 2, M.Sekulová 6, Gärtnerová 1, Kolářová 5/2. Sekulová 2,  Polomíková 2, Sedláčková, Hubová 1, Holincová, Protivánková 2.

Trenér: Ivo VÁVRA

               Po sérii těžkých utkání proti favoritům (Baník Most, Iuventa Michalovce a Dun.Streda), čekal na Hanačky  konečně soupeř ze série souměřitelných, dokonce soupeř, který ještě v tomto ročníku vyhrál jediné utkání  a to pouze v prvním kole s nováčkem soutěže Tatranem Stupava. Druhý bod ukořistil Zlín jen, nedávno, v předminulém kole v Písku, a to bylo zatím úplně všechno. Jedinou hrozbou tak bylo pro Hanačky snad jen to, že půjde o derby a v těch nebývá nikdy velká nouze o překvapení. Nebezpečí pro utkání v Olomouci mohlo hrozit snad jen z možného podcenění některých našich děvčat, které přece jen mohlo u některých hráček vzniknout, vždyť řada z nich už přece jen patří mezi zkušenější hráčky a mají tedy už přece jen něco odehráno a na určitou dávku sebevědomí mohou mít jaksi už nárok. Tuto možnost zmínil a ani ji vůbec neodmítl i trenér Libor Malínek při svém kritickém hodnocení sobotního výkonu svého týmu, když připustil určitou míru lehkovážnosti, neřku-li určitého podcenění. Dost o tom mohou svědčit a trochu tomu i nasvědčují i první minuty sobotního duelu. Hned první dva útoky Zlíňaček v podání „mladých pušek“ mohou leccos naznačovat, navíc když se vzápětí bez problémů podařilo výsledek našim holkám bez větších problémů zlikvidovat a otočit. I to mohlo nalít troch nezdravého optimismu, zvlášť tím že si možná říkaly nám se nic nemůže stát, my všechno vládneme, ale bohužel pár technických chyb, jak opět ve svém hodnocení připustil i Libor Malínek a všechno bylo jinak.

 

                 Naše družstvo po celý průběh prvního poločasu vedlo, ne sice nijak výrazně, ale přece jen si udržovalo alespoň jakýsi odstup, ještě v posledních minutách poločasu jsme vedli 11:8, soupeř však vždy zakrátko snížil a do poločasu se šlo s hubeným vedenim 13:12. Nic zatím ale nenasvědčovalo změně ani na začátku 2. poločasu. Sice hostující tým zahrozil dvěma rychlými góly v podání M. Sekulové a Protivánkové a snžil kontaktní brankou, další série branek v naší sítí už však signalizovaly určité nebezpečí zvlášť, když se dvěma brankami v řadě blýskla všudybylka Míša Kolářová a rázem jsme prohrávali 17:20, což už naznačovalo a signalizovalo opravdu akutní nebezpečí. To už začala polovina druhého poločasu, stav utkání byl 17:20 a dá se říci, že tempo hry v té době už udávalo hostující družstvo. Zejména se dařilo zakončování akcí Zlína Lucií Polomíkovou z pivota. V dramatické koncovce se dařilo dvakrát zakončit ze sedmičky Sovovou, další klíčové branky našich děvčat přidaly Kuxová, Hejlová a tu vyrovnávací pak v čase 59:00 vstřelila Kapsová.

 

Lehkovážnost a podcenění! Zora má z moravského derby se Zlínem pouze bod !!!

Domácí vstupovali do utkání sice se sérií tří duelů bez vítězství, jenže dvakrát prohráli s celkem, který byl v tabulce před nimi a jednou remizovali. O body za remízu 25:25 navíc obrali vedoucí Michalovce, což se prozatím nikomu jinému v probíhajícím ročníku nepovedlo.

                  „To byl z naší strany skvělý zápas, ve kterém jsme si sáhli na dno sil, bohužel jsme na něj tentokrát nenavázali,“ popisoval trenér Zory Libor Malínek. Zlínské hráčky se před duelem krčily na předposledním místě s pouhými třemi body, což pravděpodobně sehrálo roli v přístupu olomouckých házenkářek. „Přistoupili jsme k utkání lehkovážně a soupeře podcenili,“ nechápal Malínek. V první půli přitom Zora většinu času těsně vedla a v poločase měla náskok jednoho gólu. „Mohlo to být o víc, ale dělali jsme technické chyby a neproměňovali šance,“ glosoval trenér.

Dobře Zora vstoupila také do druhé půle. „Dostali jsme se na odstup tří branek, ale potom jsme neproměnili brejk, abychom vedli o čtyři a tam se to asi zlomilo. Kdybychom odskočili, Zlín by asi odpadl. Takhle dokázal srovnat a ještě se deset minut před koncem dostal dokonce do vedení,“ přiblížil průběh Malínek. Nakonec musel být rád, že jeho svěřenkyně mají alespoň bod. „Každopádně je to ztráta. Byli jsme favorit a bod se Zlínem, který využil našeho přístupu, je z domácí palubovky málo,“ pokračoval kouč kriticky. Pozitivem pro Olomoučanky může být poučení do příštích zápasů. „Bylo to moravské derby a zápasy se Zlínem jsou vždycky trošku jiné. Ve finále je ale jedno s kým jsme ztratili. Je jasné, že nám v závěru sezony můžou v tabulce hodně chybět. Potvrdilo se, že jsme tým, který musí do každého zápasu jít naplno,“ uzavřel kouč.

 

 

Autor textu: Václav DOBEŠ