Adéla Protivánková bude reprezentovat na ME W17

Ve dnech 10. – 20. srpna se ve slovenských Michalovcích uskuteční ME dorostenek W 17, které je již sedmým měřením sil v této věkové kategorii.  Turnaj ME se pořádá od roku 2005, vždy ve dvouletých intervalech za účasti nejlepší šestnáctky družstev z celé Evropy. České družstvo se zúčastnilo i všech šesti předchozích ročníků, které se postupně konaly v Rakousku, Slovensku, Srbsku, Česku, Polsku, Makedonii a nyní tedy znovu na Slovensku. Pokud jde o cenné kovy, na zisku medailí se zatím podílelo celkem deset zemí, nejúspěšnější byly dorostenky Dánska, které získaly tři tituly mistryň Evropy (2005, 2007 a 2015) a navíc v roce 2013 získaly stříbrné medaile, Rusko má jednu zlatou (2013) a tři stříbrné medaile, Francie vyhrála v roce 2007 a navíc získala jednou bronzové medaile a Švédsko vyhrálo v roce 2013. Po jedné stříbrné medaili získaly Španělky a Rumunky, Norsko má jen dvě bronzové a trojice Nizozemsko, Portugalsko a Maďarsko má po jedné bronzové medaili. Naše děvčata se dostala do první desítky pouze v roce 2007, když skončily na 8. místě, dále zaznamenaly postupně 15., 14., 12., 14. a 15. příčku.

Také v letošním ročníku nebude naše družstvo patřit mezi favoritky, budou hrát v těžké skupině v níž hrají dva týmy, bývalé mistryně Evropy Francie a Švédsko a silné Rumunsko. Z každé skupiny postoupí do bojů o první osmičku dvě družstva, zbývající dvě se utkají v boji o konečné 9. – 16. místo. Cílem našeho celku bude reálně pokusit se přes balkánského soupeře postoupit do další fáze a pokusit se proniknout do první desítky.

Naše družstvo se formovalo zhruba rok, kdy se připravovalo pod vedením dvojice trenérů Mgr.  Michal Červenka a Mgr. Ilona Hapková. V přípravě se během roku vystřídala řada děvčat, do konečné nominace jich nakonec proniklo pouze  šestnáct a nás těší, že je mezi nim i  litovelská odchovankyně a nyní už třetí rok hráčka našeho družstva dorostenek – Adéla Protivánková. Mezi nominovanými, která se dostala až do samotného závěru a hrála dokonce ještě poslední přípravné zápasy v Jindř. Hradci minulý týden proti Rakousku byla i druhá z litovelské líhně – Julie Rožková a třetí, která absolvovala větší část přípravy byla brankařka Míša Polášková, pro změnu zase odchovankyně Lesany Zubří.

Nesmíme ani zapomenout na to, že v Michalovcích budou hrát také dvě hráčky Ivančic – Barbora Vavroušková a Barbora Olšová, které v minulé sezoně hrávaly za naše starší dorostenky a také z jejich nominace má náš klub velkou radost a také jim přeje hodně úspěchů.
Václav Dobeš

A. skupina: Rusko, Nizozemsko, Německo, Rakousko
B. skupina: Dánsko, Maďarsko, Chorvatsko, Černá Hora.
C. skupina: Francie, Švédsko, Rumunsko, Česká republika.
D. skupina: Norsko, Španělsko, Srbsko, Slovensko.

Rozpis ME dorostenek W17 skupina C.
čtvrtek 10. srpna: FRA – ROM (13.30 hod.), SWE – CZE (15.30 hod.).
pátek 11. srpna: CZE – FRA (13.30 hod.), ROM – SWE (15.30 hod.).
neděle 13. srpna: FRA – SWE (13.30 hod.), ROM – CZE (15.30 hod.)

Více informací naleznete na: http://www.reprezentace.chf.cz/content.aspx?contentid=24417

Fotografie: Pavel Vavroušek