„Středeční“ páté kolo ligy se dohrálo v sobotu ve Zlíně

Dlouho očekávaná bitva domácích Hanaček proti absolutní jedničce mezi česko–slovenskými ženskými házenkářskými týmy, kterou Iuventa beze sporu je, zanechala bohužel mezi domácími hráčkami jistou pachuť. Domácí mladičký tým se na své sokyně chystal bez bázně a hany, když už dlouhé tři roky doma s hvězdnou Iuventou neprohrál. I tentokrát vyrukovaly Hanačky proti věhlasnému soupeři a dlouho držely na dosah další pověstný skalp, bohužel ale Iuventa tentokrát přijela na Hanou plná odhodlání už konečně „olomouckou kletbu“, jak o ní hovořil po zápase trenér Iuventy Peter Kostka, zlomit. Hanačky bojovaly srdnatě, bohužel ale tentokrát to bojovné srdíčko na Iuventu nestačilo. Nebylo to jen zásluhou mladé slovenské brankařky Barbory Jakubíkové, která se vytasila se svou životní formou určitě vyšší než 50% úspěšností, neboť i další Zemplínačky měly vysokou úspěšnost, ať už to byla devítigólová střelkyně Dvorščáková nebo rychlonohá křídelnice Lívia Klučková.

Pojďme si však v krátkosti zrekapitulovat dění na hřišti. Prvních 12 minut se obě družstva střídala ve vedení. Začala to Monika Machačová a přidaly se dvě mladé Anička Kubálková  a Tereza Kräuterová. Zhruba v polovině poločasu se však prosadily hostující hráčky, kterým se podařilo třemi brankami odskočit na dvoubrankový rozdíl, který po první domácí neproměněné sedmičce hned narostl na rozdíl čtyř branek, což byl první nepříjemný zářez do sebevědomí domácích děvčat. Ty to však nikterak nepoložilo a podařilo se jim znovu snížit na přijatelný dvoubrankový rozdíl 8:10 až 11:13. Závěr poločasu však znovu patřil Iuventě, takže v poločase už byl rozdíl znovu čtyřbrankový. Začátek druhého poločasu naznačoval navýšení násoku až na 15:20, domácí snížily na rozdíl tří branek 19:22 a 21:24. Závěr zápasu se však už Hanačkám moc nevydařil, ty se střelecky na 5 minut úplně odmlčely, což Slovenkám stačilo odskočit až na rozhodující rozdíl 21:28, a prakticky bylo po přijatelném výsledku.

Slovenská trojice interligových týmů, která ve středu zamířila do českých a moravských hal, byla úspěšná. Od dvojice velkoklubů se to do jisté míry očekávalo, vždyť jak Iuventa, tak i Dunajská Streda vévodí tabulce interligy a nikoho z devítky českých týmů před sebe zatím nepustila. Utkání Olomouc – Michalovce jsme podrobněji rozebrali v předchozím odstavci. Utkání v Hodoníně se alespoň výsledkově mírně podobalo tomu předchozímu, i když se samozřejmě v lecčems lišilo. Šaľa v zápase proti Plzni poprvé v sezoně vyhrála a vyhoupla se na osmou příčku a dá se předpokládat, že její cesta výše nahoru bude pokračovat. Dalším utkáním byl šlágr kola, neboť se v něm střetl úřadující český mistr Most a předchozí mistr Slavia. Most v derby proti Slavii ukázal svou tvář bojovníka a zaslouženě vyhrál. V posledním středečním utkání zabojoval Kynžvart a prokázal, že jeho zaváhání v úvodu soutěže (porážka v Dunajské Stredě a doma se Slavií) jsou ty tam. Poslední utkání 4. kola se hrálo v sobotu ve Zlíně, kde domácí vyzvaly Písek. Domácí tým momentálně okupuje pátou příčku tabulky a zařadil se do šestibodové trojice českých týmů Most, Slavia, Zlín. Největší oporou domácího družstva byla bezpochyby brankařka Petra Kudláčková. Sokolkám nepomohla ani pravidelná desetibranková porce vedoucí střelkyně Ivety Korešové, která tentokrát k desítce vstřelených branek potřebovala sedm sedmiček.

 

Autor textu: Ing.  Václav Dobeš 

Autorka foto: Klára Sovová