V polovině soutěže ZORA vytvořila přesný střed tabulky

HC Zlín – DHK ZORA Olomouc 26:28 (13:12)

Průběh utkání:
1:0, 2:1, 2:7, 4:9, 5:10, 12:10, 13:11, 13:12 – 13:14, 16:17, 16:20, 19:20, 19:22, 21:22, 23:25, 25:25, 25:27, 26:27, 26:28.
Rozhodčí: Hanák, Pavlíček, 210 diváků, 7m hody: 3/2 – 2/2, vyloučení: 4 – 3

Sestavy a branky
HC Zlín: Rybníčková, Benedíková, Stojarová – Herbočková, Nygrýnová, Očadlíková 1, Vlková 3, Andrýsková 1, Mizerová, Ševčíková 3, Kolářová 4, Baumbachová 2, Polomíková 2, Brandová 1, Křičková 1, Hubová 7/2.
Trenér: Martin SPUCHLÁK

DHK ZORA Olomouc: Rašková, Polášková – Hurychová 2, Růžičková, Kapsová, Jansová 6, Sovová, Kašpárková, Salčáková 2, V. Fryčáková 4, Krajčovičová, Severová, Kubáčková 8/2, Salašová 2, Gajdošíková 4, Chlandová.
Trenér: Jan HEGAR

          Jedno z nedůležitějších utkání, ve kterém se v podstatě rozhoduje o tom, kdo se dostane mezi nejlepší českou čtveřici na postup, či nepostup do závěrečného play-off, sehrály v nedělním podvečeru ve Zlíně v tradičním derby celky Zlína a Olomouce. Utkání se hrálo jako na houpačce, nejprve se podařilo Hanačkám v první části prvního poločasu odskočit šestibrankovou šńůrou až na 2:7, později dokonce na 4:9, jakmile se ale poločas převalil do své druhé poloviny, náhle zvlhl Hanačkám střelecký prach a domácí podobnou šňůrou čítající dokonce sedmibrankový příděl, otočily výsledek a první poločas přivedly k vedení 13:12. Také po změně stran se děly věci! V prvních dvanácti minutách si Olomoučanky vypracovaly opět čtyřbrankové vedení (16:20), domácí děvčata kontrovala znovu třemi brankami a snížila na kontaktní gól, Hanačkám se dařilo opakovaně vždy navýšit své vedení  většinou na dvoubrankové a v době, kdy se čas posunul na 55. minutu srovnaly domácí hráčky výsledek z 23:25 na remízu 25:25. Další minuty patřily opět hostujícímu týmu, dvě branky znamenaly navýšení rozdílu  na dvě branky. Poslední zoufalý pokus se podařil nejúspěšnější střelkyni domácích Hubové, která svou sedmou brankou v utkání snížila na 26:27, to už ale běžela poslední minuta a o všem rozhodla v posledních sekundách Táňa Gajdošíková, která soupeři zasadila rozhodující úder střelou z hranice šesti metrů.

         Utkáni tedy skončilo zaslouženou výhrou Olomoučanek, které se v zápase musely obejít opět bez několika svých opor, když trenéři postrádali zejména obě levoruká křídla Terezu Fryčákovou a Hvostaľovou a také chyběla tvůrkyně hry Trumpešová. V domácím týmu zase citelně chyběla nejlepší střelkyně týmu Michaela Sobieská. Hostující družstvo mělo v utkání přece jen několik výraznějších opor v čele s výbornou brankařkou Luckou Raškovou, které jsme napočítali 19 úspěšných zákroků, výrazně se prosadily i obě kanonýrky Tereza Kubáčková a Táňa Gajdošíková, které hýřily aktivitou, důležité branky přidaly i další spojky Salašová a Hurychová. Skvělou střeleckou čtvrthodinku na začátku druhého poločasu předvedla Nikola Jansová, která během 13 minut zaznamenala z místa pivota 6 branek, do pokladnice úspěšného výsledku přispěla i obě křídla Vendula Fryčáková a Martina Salčáková. V neděli to ve Zlíně veskrze kolektivní výkon celého našeho týmu, děvčata zahrála s chutí a naplnila očekávání svých trenérů.

        Třináctým kolem skončila první polovina dlouhodobé části MOL ligy a naše děvčata jej zakončila tím nejlepším způsobem. Celkové postavení v tabulce je zařadilo ve většině ukazatelů na lichotivé místo uprostřed startovního pole, kde figurují na sedmém místě, když před nimi jsou tři česká a tři slovenská družstva a za nimi čtyři čeští a dva slovenští soupeři. Zcela vyrovnaná je bilance Hanaček v utkáních hraných doma a na hřištích soupeřů, kde získaly v obou případech po sedmi bodech. Přestože postavení v tabulce může děvčata těšit, v žádném případě ještě nemají zcela splněno.  Zatímco v několikaletém  souboji o postup do českého play-off se bojovalo vždy až do posledních kol o postup mezi Zlínem a Olomoucí, první polovina letošní sezony souboj zdramatizovala ještě o jednoho soupeře, který si stojí ještě lépe a kterým je celek Veselí. Navíc do souboje o české play off samozřejmě patří také Poruba, která po ne příliš povedené první polovině soutěže, kdy ztrácí na Veselí už pět a na Hanačky dva body, bude chtít manko co nejdříve na začátku odvet vymazat. Každopádně bude i letos souboj o české play off hodně dramatický. První dvojice Slavia a Most jsou mimo veškerou pochybnost zcela jasní,  když je k tomu předurčují nejen nabité hráčské kádry. Druhá dvojice pro pay-ff vzejde určitě ze čtveřice – Veselí, Olomouc, Poruba a Zlín, kdy zejména vzájemné bodové ztráty  budou velmi citelné. Ani současná ztráta na příklad Zlína na Veselí, která je devítibodová, na Olomouc šesti a Porubu čtyřbodová, nemusí zatím vůbec nic znamenat.

Autor článku: Václav Dobeš

Foto: Deník – Martin Břenek